Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μπαρίσνικοφ και Ρόμπερτ Ουίλσον στο Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου (Αναλυτικά το πρόγραμμα)

0 σχόλια ΑΤΖΕΝΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου

Ασφυκτικά γεμάτο ήταν το θέατρο της Πειραιώς 260 στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος για να ανακοινώσει το φετινό πρόγραμμα που περιλαμβάνει περισσότερες από 120 εκδηλώσεις σε Αθήνα, Πειραιά και Επίδαυρο, ενώ στα έργα συμμετέχουν διάσημοι ξένοι καλλιτέχνες ανάμεσα τους Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, Ρόμπερτ Ουίλσον, Ρομέο Καστελούτσι, ολιβιέ Πι και ο συνθετης της ταινιας «Αμελί» Γιαν Τίρσεν.

Η «Ελευση του ξένου» και το Λύκειο Επιδαύρου

«Πριν από ένα χρόνο στις 4 Απριλίου 2016, ανέλαβα τον ρόλο του «διαχειριστή κρίσης» τόνισε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος για να αναφερθεί στη συνέχεια στους νεους θεσμούς, στις νεες συνεργασίες αλλά και στα φετινά ανοίγματα του Φεστιβάλ. Υπογράμμισε λοιπόν πως φέτος θα εγκαινιαστεί το Λύκειο Επιδαύρου, ένα διεθνές θερινό σχολείο για το αρχαίο δράμα που θα απευθύνεται σε σπουδαστές δραματικών σχολών και νέους ηθοποιούς από όλο τον κόσμο. Τόνισε επίσης πως από φέτος οι παραστάσεις που θα ανεβαίνουν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και στη Μικρή Επίδαυρο θα βασίζονται στο ίδιο θέμα που επίσης θα επικρατεί και στα μαθήματα και στις εκδηλώσεις του Λυκείου. Στο φετινό Φεστιβάλ η θεματική που θα κυριαρχεί αναφέρεται στο μεταναστευτικό πρόβλημα με τίτλο «Η έλευση του Ξένου».

Η επέκταση του Φεστιβάλ και η προφεστιβαλική περίοδο

Το Φεστιβάλ επεκτείνεται φέτος και στο θέατρο «Ολύμπια» όπως και σε εκκλησίες, δρόμους, πλατείες, ενώ θεσμοθετείται προφεστιβαλική περίοδο για την Πειραιώς 260 από τις 22 μέχρι 28 Μαΐου με τη φιλοξενία δυο αυτοδιαχειριζόμενων σχημάτων το Bob Festival και το Sound Acts

Άνοιγμα στην Πόλη

Ένας ακόμα θεσμός που εγκαινιάζεται φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είναι το «Άνοιγμα στην Πόλη» με δράσεις σε χώρους που δεν είναι θεατρικοί, με μουσικές παραστάσεις αλλά και ακτιβιστικές παρεμβάσεις, μια απάντηση στον φόβο απέναντι στο διαφορετικό, στην μονολιθικότητα, στις ρατσιστικές συμπεριφορές. Το «Άνοιγμα στη Πόλη» απλώνεται στον Πειραιά και τις εργατικές γειτονιές του σε σύμπραξη με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά φτάνοντας ως την Ελευσίνα.

Εκδηλώσεις στον Πειραιά

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ πολλές είναι οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στον Πειραιά ανάμεσα τους οι παραστάσεις που θα δούμε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: «Το σκηνικό που φοβάται» της Χριστιάνας Λαμπρινίδη σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου που επίσης πρωταγωνιστεί στο εργο. Το «In the Eyes of God-Ολονυχτία» με την χορογράφο Αποστολία Παπαδαμάκη και τον συνθέτη Τρύφωνα Κουτσουρέλη.

Εκδηλώσεις σε σπίτια πειραιωτών και ταβέρνες

Εκδηλώσεις θα γίνουν επίσης σε ταβέρνες στον Κορυδαλλό και στον Πειραιά, στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος όπου θα ανέβει η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» από τον Κωνσταντίνο Μίχο, στο εργοστάσιο λιπασμάτων Δραπετσώνας, στην Δημοτική Αγορά του Πειραιά, σε πειραιώτικες πλατείες, στην Τρούμπα, στον σταθμό του ΗΣΑΠ ενώ μια σειρά δράσεων θα γίνει και σε σπίτια κατοίκων του Πειραιά με αφορμή τη ζωή τους και τις ιστορίες τους.

Ο Τζίμης Πανούσης στην Επίδαυρο

Όσον αφορά στις παραστάσεις που θα ανεβούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ αρκεί να τονίσουμε πως έχουν την τιμητική τους όλοι οι ηθοποιοί της νέας γενιάς ανάμεσα τους οι περισσότεροι βραβευμένοι για τις ερμηνείες τους. Την ίδια ώρα στις αρχαίες τραγωδίες την έκπληξη για πολλούς προκαλεί ο Τζιμης Πανούσης που θα δούμε στον ρόλο του Τρυγαίου στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο σε σύνθεση Νίκου Κυπουργού.

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες:,