Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυξήθηκε ο πληθυσμός του Πειραιά στην Α και Γ κοινότητα, αλματώδης βουτιά στις υπόλοιπες

0 σχόλια ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Ελκυστικές περιοχές για κατοίκηση είναι το Φάληρο και η Πειραϊκή, καθώς ο πληθυσμός τους είναι αισθητά ανεβασμένος σε σχέση με την απογραφή του 2011.

Αντιθετα στις υπόλοιπες 3 Κοινότητες η κατάσταση είναι δύσκολη αφού ο πληθυσμός τους εμφανίζει σημαντική πτώση,τόσο σημαντική που συμπαρασύρει σε πτωτική τάση τον συνολικό πληθυσμό του Δήμου,γεγονός που όπως φαίνεται θα του στερήσει μια έδρα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής του γενικού πληθυσμού της χώρας και αποκαλύπτουν ότι ο Πειραιάς έχει πάψει πλέον να είναι ελκυστικός τόπος για κατοικία.Ειναι δε χαρακτηριστικό ότι και στις Κοινότητες που είχαμε αύξηση του πληθυσμού,αυτή ήταν…αναιμική δηλαδή της τάξεως των 1000 έως δυόμισι χιλιάδων κατοίκων περίπου για το Φάληρο και την Καλλίπολη αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα της απογραφής που έγινε πέρσι δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα αλλά τα στοιχεία που προαναφέραμε και τα διασφαλισαμε αποκλειστικά για τους αναγνώστες και τους ακροατές μας,είναι απολύτως έγκυρα και προέρχονται από τα αρχεία εποπτών της απογραφής που τα έχουν καταθέσει αρμοδίως εδώ και 4 μήνες αλλά δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.

Με βάση τα στοιχεία αυτά ο Δήμος Πειραιά χάνει αρκετο μερίδιο του πληθυσμού του ,όσο ακριβώς χρειάζεται για να απωλεσει μια βουλευτική έδρα στην Α εκλογική του Περιφέρεια και από 6 που είχε να περιοριστούν σε 5.
Μα θυμησουμε ότι τα πρώτα χρόνια της μεταπολιτευσης η Α Πειραιά έβγαζε 8 βουλευτές.Τωρα πια θα έχει 5.Αυτο και μόνο δείχνει τον περιορισμό του πληθυσμου του Δήμου.

Εκείνο ομως που προκαλεί απορίες είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της απογραφής που έγινε πέρσι.Αν και οι κατάλογοι έχουν παραδοθεί πριν 4 μήνες η Στατιστική Υπηρεσία δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής τίποτα.Η καθυστέρηση αυτή προκαλεί εύλογα ερωτήματα και σίγουρα κάποιος αρμόδιος θα πρέπει να πει τι συμβαίνει. Γιατί πολλά λέγονται και ακούγονται,δεδομένου ότι ο πληθυσμός ενός Δήμου ή μιας Περιφέρειας είναι το…διαβατήριο για την χρηματοδότησή τους από εθνικούς και κοινοτικους πόρους. Όσο περισσότερους κατοίκους δηλαδή έχει μια περιοχή τόσο περισσότερα χρήματα παίρνει.Γι αυτό και όλοι οι Δήμοι καλούσαν μετ επιτάσσει τους κατοίκους τους να απογραφουν.

Στον Πειραιά πάντως η μείωση των κατοίκων έχει εξήγηση γιατί την δεκαετία της κρίσης έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις, χάθηκαν θέσεις εργασίας, αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες προτίμησαν να βγουν στη σύνταξη και να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους όπου το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο κλπ.Επισης ένα αρκετά σημαντικό μερίδιο νέων επιστημόνων διάλεξαν το δρόμο της ξενητιας και κάποιοι άλλοι νεοι αναζήτησαν την τύχη τους αποδεχομενοι προτάσεις για εργασία σε άλλες πόλεις εκτός Πειραιά,κάτι που σε διαφορετικές συνθήκες δεν θα το έκαναν γιατί πάντα η πόλη δημιουργούσε καλές θέσεις εργασίας.

Ασχέτως όλων αυτών πάντως,γεγονός είναι ότι η πόλη τα τελευταία χρόνια φυλλοροεί,γεγονός που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για ανάπτυξη, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να ανοίξουν δουλειές, να αλλάξει το κλίμα και να ξαναγίνει ο Πειραιάς ελκυστικός προορισμός και τόπος που θα δέχεται και δεν θα διώχνει κατοίκους…

ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες:, ,