Την στιγμή που οι σφαίρες του 20χρονου ελεύθερου σκοπευτή στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ «βρήκαν» τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, και εκ νέου υποψήφιο για το αξίωμα Ντόναλντ Τραμπ, δεν τραυμάτισαν μόνο τον ίδιο.
Η πολιτική ζωή και η αμερικανική κοινωνία, όπως σχολιάζουν όλα τα ΜΜΕ και οι αναλυτές στη χώρα, φαίνεται να έχει υποστεί ένα βαρύτατο τραύμα και να τελεί υπό κατάσταση σοκ.
Η βαθιά εδραιωμένη πεποίθηση της ασφάλειας της μεγάλης αμερικανικής φιλελεύθερης δημοκρατίας και προστασίας της από δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας προσώπων της πολιτικής ζωής – με την στενή και ευρύτερη έννοια- έχει θρυμματιστεί..
Αυτή η πεποίθηση, «χτιζόταν» εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια. Από το 1981, που σημειώθηκε το τελευταίο – μέχρι σήμερα- σοβαρό περιστατικό της απόπειρας δολοφονίας του τότε πρόεδρου, Ρόναλντ Ρίγκαν από τον Τζον Χίνκλεϊ.
Αυτή ήταν η τελευταία δολοφονική επίθεση στις ΗΠΑ σε βάρος ενός προέδρου ή πρώην προεδρου και όλοι πίστευαν πως με αυτή είχε κλείσει για πάντα ένας κύκλος βίας και αίματος θύματα της οποίας υπήρξαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, ο αδερφός του Ρόμπερτ Κένεντι -υποψήφιος για την προεδρία- αλλά και άλλες προσωπικότητες του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Μάλκομ Χ, ο Μέντγκαρ Έβερς.
Η δεκαετία του 1960, είχε στιγματιστεί από ακραία πόλωση, διχασμό που κατασπάραζε και διέλυε τον πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ιστό της χώρας. Και κάποιοι πίστευαν πως με ένα όπλο μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία της ιστορίας.
Σημάδια ακραίας πόλωσης
Το μέγα ερώτημα είναι εάν κάτι τέτοιο συμβαίνει και σήμερα στις ΗΠΑ με την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Τραμπ να είναι η συνέπεια μιας τέτοιας κατάστασης.
Σημάδια πόλωσης βέβαια στην αμερικανική κοινωνία υπάρχουν εδώ και καιρό.
Κατά κάποιους φέρουν την υπογραφή του ίδιου του Τραμπ με την εισβολή των οπαδών του στο αμερικανικό Καπιτώλιο, μετά από δικές του προτροπές.
Υπάρχουν όμως και άλλες σοβαρές ενδείξεις. Ζητήματα που διχάζουν βαθιά την αμερικανική κοινωνία η οποία συχνά μοιάζει να ταλαντεύεται ανάμεσα στην συνέχιση της πορείας της ως μια μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατία ή να επιχειρεί την οπισθοδρόμηση με αποφάσεις όπως αυτές για την απαγόρευση των αμβλώσεων που υπαγορεύτηκε από τις δυνάμεις της συντήρησης και θρησκευτικού φονταμεταλισμού.
Και από κοντά, ζητήματα που διχάζουν βαθειά την αμερικανική κοινωνία όπως το διαχρονικό πρόβλημα ή δικαίωμα για κάποιους στην ανεξέλεγκτη, αυθαίρετη οπλοκατοχή, ο φυλετικός ρατσισμός που συνεχίζει να επιβιώνει σε συντηρητικές πολιτείες, ο πόλεμος για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ή ακόμη και η διαμάχη για ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή.
Για όλα, η αμερικανική κοινωνία είναι διχασμένη…
Μια ουσιαστική αξιολόγηση της κατάστασης που πραγματικά επικρατεί σε επίπεδο αμερικανικής κοινωνίας είναι πιο αναγκαία από ποτέ, και χρειάζεται να είναι ειλικρινής, όσο και αν αυτό είναι δύσκολο και επώδυνο.
Η βαριά σκιά της επίθεσης στη προεκλογική εκστρατεία
Βέβαια το πιο πιεστικό ερώτημα αφορά τον αντίκτυπο που θα έχει η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Τραμπ εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Ήδη, υπήρξαν κάποιες πρώτες εκκλήσεις και από τα δύο κόμματα, Ρεπουμπλικανικό και Δημοκρατικό, να πέσουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Λίγες ώρες μετά το περιστατικό, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αντίπαλος του Τραμπ, έκανε λόγο για μια «άρρωστη» επίθεση και τόνισε πως «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία…Δεν μπορούμε να είμαστε έτσι. Δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε αυτό».
Μερίδα των Ρεπουμπλικάνων όμως, ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
Έσπευσαν να επιρρίψουν ευθύνες στους Δημοκρατικούς για την απόπειρα δολοφονίας υποστηρίζοντας πως η σκληρή ρητορική τους κατά του Τραμπ, τον οποίο χαρακτηρίζουν ως Νο 1 κίνδυνο για την αμερικανική Δημοκρατία, τρέφει την πόλωση και υποκινεί, ίσως την βία.
«Το κεντρικό αφήγημα της εκστρατείας του Μπάιντεν είναι ότι ο Τραμπ είναι ένας αυταρχικός φασίστας που πρέπει να τον σταματήσουν πάση θυσία», σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γερουσιαστής του Οχάιο, Τζ.Ντ. Βανς, πιθανός υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ.
Και καταλήγει στο άκρως επικίνδυνο συμπέρασμα: «Αυτή η ρητορική οδήγησε άμεσα στην απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ».
Ο Κρις ΛαΣιβιτα, διευθυντής της εκστρατείας του Τραμπ, είπε ότι «αριστεροί ακτιβιστές, δημοκρατικοί δωρητές, ακόμη και ο Τζο Μπάιντεν» πρέπει να λογοδοτήσουν στην κάλπη τον Νοέμβριο για τα «αηδιαστικά σχόλια» που κατά την άποψή του οδήγησαν στην επίθεση του Σαββάτου.
Όλα τα φώτα…επάνω στην Τραμπ
Σε κάθε περίπτωση η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Τραμπ, θα ρίξει μια βαριά σκιά στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που αρχίσει την Δευτέρα.
Τα πρωτόκολλα ασφαλείας θα γίνουν πιο αυστηρά, ο περιορισμός των όποιων διαδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί θεωρείται δεδομένος.
Επίσης όμως είναι βέβαιο πως πολύ περισσότερο από ότι αναμενόταν μέχρι πριν τα γεγονότα στην Πενσυλαβάνια, όλα τα «φώτα» θα είναι στραμμένα πάνω στον Ντόναλντ Τραμπ, όταν θα ανέβει στο βήμα την ερχόμενη Πέμπτη.
Οι εικόνες του πρώην προέδρου, ματωμένου, με υψωμένη γροθιά είναι βέβαιο ότι θα αποτελούν πλέον σημείο αναφοράς για όλη τη προεκλογική εκστρατεία.
«Αυτός είναι ο μαχητής που χρειάζεται η Αμερική!» Έγραψε ο Έρικ Τραμπ, γιος του τέως προέδρου, στα social media, συνοδεύοντας την ανάρτηση με μια φωτογραφία του πατέρα του μετά τον πυροβολισμό.
Στο μάτι του κυκλώνα οι Μυστικές Υπηρεσίες
Στο μεταξύ, ευθύνες θα αναζητηθούν στις μυστικές υπηρεσίας που ήδη δέχονται πηρά για «κενά» ασφαλείας στην προστασία του πρώην προέδρου.
Πώς θα μπορέσουν να αιτιολογήσουν πώς ένας άνδρας με τουφέκι υψηλής ισχύος μπόρεσε να φτάσει σε απόσταση βολής από έναν εκ των δύο σημαντικότερων υποψηφίων για τη προεδρία που τυχαίνει να είναι και πρώην πρόεδρος. Και μάλιστα να έχει γίνει ορατός από τους οπαδούς του Τραμπ που βρίσκονταν στην εκδήλωση αλλά όχι από τους υπεύθυνους για την ασφάλεια του.
Ήδη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα και οι υπεύθυνοι των Μυστικών Υπηρεσιών έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις.
Η έρευνα βέβαια θα απαιτήσει πολύ χρόνο αλλά Αλλά προς το παρόν, ένα πράγμα είναι σαφές: σε μια χρονιά αχαρτογράφητων εκλογικών υδάτων, η πολιτική της Αμερικής έχει λάβει μια νέα, θανατηφόρα τροπή.
Newsroom, Κανάλι Ένα, 90,4 fm, Κ.Π.


























































