Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποκλειστικό: Τρεις λιμνοδεξαμενές για την προστασία του όρους Αιγάλεω από τις φωτιές

0 σχόλια ΠΕΙΡΑΙΑΣ

 

Του Νίκου Παρασκευά

Την ώρα που η Πεντέλη καιγόταν, ένα άλλο βουνό της Αττικής, ακριβώς απέναντι και διαγωνίως, έμπαινε στο κάδρο της αντιπυρικής προστασίας, ενισχυόμενο με πρακτικούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους.

Μιλάμε για το όρος Αιγάλεω, στο οποίο θα εγκατασταθούν τρεις τεράστιες λιμνοδεξαμενες που θα τις χρησιμοποιούν σε περιπτώσεις φωτιάς τα ελικόπτερα για να γεμίζουν νερό και να το ρίχνουν στις φλόγες. Να σημειώσουμε ότι στην φωτιά της Πεντέλης, χάθηκε πολιτικός χρόνια στο έργο της κατάσβεσης της φωτιάς, επειδή ο Νότιος Ευβοϊκός είχε κυματισμό εξ αιτίας των ισχυρών ανέμων και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη υποχρεώνονταν να πηγαίνουν στη Νέα Πέραμο για να γεμίσουν νερό.

Αυτό όμως, όταν εγκατασταθούν οι δεξαμενές, δεν θα συμβαίνει στο Αιγάλεω, γιατί τα ελικόπτερα θα παίρνουν νερό από αυτές και θα το ρίχνουν λίγο πιο κάτω που θα υπάρχει φωτιά. Ετσι θα πνίγονται οι φλόγες σε  άφθονο νερό χωρίς καθυστέρηση και η φωτιά θα σβήνει. Η μέθοδος αυτή έχει δοκιμαστεί από τον ΠΕΣΥΔΑΠ, που έχει ήδη εγκατεστημένη δεξαμενή και εχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική.

Γι αυτό και η Αντιπεριφερειαρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνακου είχε αποδεχθεί αίτημα του Προέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρη Γουρδομιχαλη για να χρηματοδοτήσει μέσω της Περιφέρειας την κατασκευή και την εγκατάσταση τριών λιμνοδεξαμενων.

Παρ όλο όμως που τα χρήματα είχαν διασφαλιστεί το έργο καθυστερούσε για γραφειοκρατικούς λόγους. Τελικά τα όποια προβλήματα ξεπεράστηκαν και πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ υπέγραψε την σχετική προγραμματική σύμβαση με τον αρμόδιο υπουργό κ.Σκρεκα και τον γραμματέα του υπουργείου.

Έτσι δρομολογήθηκε η εγκατάσταση των λιμνοδεξαμενων στο Αιγάλεω και θα λέγαμε ότι ενισχύεται δραματικά η αντιπυρική του προστασία.

Μιλώντας ο κ.Γουρδομιχαλης στο Κανάλι Ένα και στην εκπομπή Μένουμε Πειραιά, τόνισε ότι οι τρεις λιμνοδεξαμενες μαζί με την ήδη υπάρχουσα, θα διασφαλίζουν πάνω από 160 ρίψεις νερού σε ελάχιστα λεπτά στο κέντρο κάθε εστίας φωτιάς με αποτέλεσμα την άμεση κατάσβεσή της.

Τις δεξαμενές θα τις γεμίζουν υδροφορες του Συνδέσμου αν και το καλύτερο θα ήταν να βρεθεί ένας τρόπος για  να γεμίζουν με τα χιλιάδες κυβικά  μέτρα νερού που προέρχεται από την επεξεργασία λυμάτων της Ψυττάλειας το οποίο πετιέται στη θάλασσα και δεν αξιοποιείται, αν και θα μπορούσε να ποτίζει όλο το βουνό ,πέρα από το συνεχές και αδιάλειπτη γέμισμα των λιμνοδεξαμενών.

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες: