Την κατακόρυφη αύξηση των δεδομένων της ασφάλειας ναυτικών και επιβατών επιδιώκει να πετύχει ένα επαναστατικό πρόγραμμα, που επεξεργάζεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία της ακτοπλοΐας και έναν οργανισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το οποίο βρίσκεται στο στάδιο των τελικών δοκιμών.
Σύμφωνα με πηγές του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το πρόγραμμα αυτό, που ουσιαστικά θα είναι μια πλατφόρμα πληροφορίων, το κέντρο διοίκησης του πλοίου θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται ο κάθε επιβάτης και ο κάθε ναυτικός, ώστε σε περίπτωση κινδύνου να ειδοποιηθεί για να πάρει τα μέτρα του. Επίσης, σε περίπτωση εγκατάλειψης του σκάφους θα μπορεί να διαπιστωθεί αν ο επιβάτης ή το μέλος του πληρώματος έχει βγει από το πλοίο ή έχει εγκλωβιστεί κάπου για να γίνουν οι προσπάθειες απεγκλωβισμού του.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές με την πλατφόρμα αυτή θα είναι δυνατόν να εντοπίζονται και παράτυποι μετανάστες που επιβιβάζονται κρυφά και παράνομα στα πλοία, κυρίως στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας για να διαφύγουν στην Ιταλία, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να προκαλούνται ατυτχήματα από τις κινήσεις τους.
Βέβαια το σύστημα αυτό, όπως ξεκαθαρίζουν οι κατασκευαστές δεν επισέρχεται στα προσωπικά δεδομένα των επιβατών ή των ναυτικών, γιατί εντοπίζει σε ποιο σημείο βρίσκονται, δηλαδή δεν τους καταγράφει ούτε τους φωτογραφίζει. Απλά, επισημαίνει με μια σήμανση, για παράδειγμα με μια κουκίδα, στις κατόψεις του πλοίου που βρίσκεται ο κάθε επιβάτης ή το κάθε μέλος του πληρώματος. Δηλαδή, το σύστημα εντοπίζει που βρίσκεται άνθρωπος σε κάθε σημείο του πλοίου.