Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποκλειστικό: Κίνδυνος πυρκαγιάς στο Σχιστό!! – Άδειασαν όλες οι δεξαμενές πυρόσβεσης

0 σχόλια ΕΛΛΑΔΑ

Άμεσο κίνδυνο να γίνει παρανάλωμα της φωτιάς διατρέχει το μοναδικό κατάφυτο βουνό της περιοχής του Πειραιά, το Σχιστό, καθώς δύο μήνες πριν μπούμε στο καλοκαίρι που είναι η περίοδος των μεγάλων πυρκαγιών, οι δεξαμενές πυρόσβεσης που διαθέτει και έχουν εγκατασταθεί και γεμίσει με πρωτοβουλία του ΠΕΣΥΔΑΠ, Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας-Πειραιά, έχουν… στερέψει!!!!

Οι δεξαμενές αυτές, έξι στον αριθμό, έχουν εγκατασταθεί από τον Σύνδεσμο τα τελευταία χρόνια και με προσωπική παρακολούθηση του προέδρου του Γρηγόρη Γουρδομιχάλη κάθε χρόνο συντηρούνται, γεμίζουν και ελέγχονται σχολαστικά.

Η συντήρησή τους και ο έλεγχος είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι και τα μονοπάτια από τα νεροφαγώματα των χειμερινών βροχών είναι αδιάβατα. Γι΄ αυτό και γίνονται σε αραιά διαστήματα, κάθε μήνα η κάθε δεκαπέντε μέρες.

Πιο δύσκολη είναι η διαδικασία της πλήρωσης των δεξαμενών με νερό, αφού δεν ανεβαίνει καμία υδροφόρα και για να το πετύχουν οι ιθύνοντες του Συνδέσμου κάνουν μεγάλο αγώνα και πληρώνουν του κόσμου τις εξασφαλίσεις γιατί πολλές φορές τα οχήματα παθαίνουν σοβαρές ζημιές τις οποίες υποχρεώνεται να αποκαταστήσει ο ΠΕΣΥΔΑΠ ή να αποζημιώσει αναλόγως τους ιδιοκτήτες.

Στην τελευταία επιθεώρηση που έγινε, πριν λίγες μέρες, διαπιστώθηκε ότι όλες οι δεξαμενές ήταν άδειες επειδή κάποιοι είχαν αφαιρέσει τις βάνες που ανοίγουν η κλείνουν την παροχέτευση νερού προφανώς για να τις πουλήσουν δεδομένου ότι είναι ορειχάλκινες. Το περίεργο είναι πώς έφτασαν μέχρι εκεί και πώς γνώριζαν τη θέση των δεξαμενών.

Πιθανολογείται ότι είναι άτομα των καταυλισμών Ρομά που έχουν κατακλύσει το Σχιστό και βρήκαν έναν τρόπο να βγάλουν καλό μεροκάματο…..

Ασχέτως πάντως με όλα αυτά, γεγονός παραμένει ότι το βουνό αυτή τη στιγμή είναι στο έλεος των πυρκαγιών και κινδυνεύει να χαθεί ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά.

Να σημειωθεί ότι η μία δεξαμενή που άδειασε είναι η μεγάλη από την οποίαν σε περίπτωση φωτιάς ανεφοδιάζονται με νερό τα ελικόπτερα για να μην χάνουν πολύτιμο χρόνο προκειμένου να πάνε στον κόλπο της Ελευσίνας, ενώ οι άλλες 5 βρίσκονται σε κατηφορικά μέρη για να φεύγει το νερό και  να πέφτει στα σημεία που καίγονται.

Η προσπάθεια τώρα είναι να αποκατασταθούν οι ζημιές και να γεμίσουν πάλι οι δεξαμενές αν και αυτό είναι πολύ δύσκολο γιατί όπως προαναφέραμε υπάρχει πρόβλημα γιατί τα υδροφόρα οχήματα δεν μπορούν να ανέβουν.

Να υπογραμμίσουμε ότι πολλές φορές ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης έχει καταγγείλει στους αρμόδιους φορείς ότι το Σχιστό κινδυνεύει από τις φωτιές γιατί κατασκηνώνουν Ρομά, οι οποίοι μαγειρεύουν ή ψήνουν, ενώ χάνεται και η βλάστηση του βουνού γιατί υπάρχουν πολλά κοπάδια με πρόβατα ή κατσίκια που βόσκουν ανεξέλεγκτα.

Νίκος Παρασκευάς

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες:,