Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποκαλύψεις για το Δημοτικό Θέατρο στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά

0 σχόλια ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Το στολίδι του Πειραιά, το Δημοτικό Θέατρο, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις τελευταίες μέρες εξ΄ αιτίας του ατυχήματος που συνέβη κατά την διάρκεια πρόβας που έκαναν επί σκηνής οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου της πόλης. Την ώρα που οι μικροί μαθητές ήταν στη σκηνή ένα τμήμα της, στην άκρη του δαπέδου υποχώρησε με αποτέλεσμα 4 παιδιά να τραυματιστούν, ευτυχώς, ελαφρά.

Το θέμα, όπως ήταν φυσικό, πήρε διαστάσεις γιατί είναι αδιανόητο να μην είναι ασφαλείς και μάλιστα για αστείες αιτίες, όσοι παίζουν ή όσοι βρίσκονται στο θέατρο και πολύ περισσότερο όταν αυτοί είναι μαθητές.

Όπως ήταν επόμενο η υπόθεση συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και προκάλεσε αρκετή ένταση καθώς ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς για Όλους» Νίκος Μπελαβίλας ζήτησε την αποπομπή του Προέδρου του ΟΠΑΝ Ιωσήφ Βουράκη, από την στιγμή που -όπως ισχυρίστηκε – δεν έκρινε σκόπιμο να παραιτηθεί ο ίδιος.

Το σκεπτικό του κ. Μπελαβίλα ήταν πως από την στιγμή που έγινε ένα τέτοιο ατύχημα και μάλιστα με τραυματισμό παιδιών, θα έπρεπε κάποιος, έστω και για τους τύπους να παραιτηθεί. Ωστόσο τόσο ο Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης όσο και ο κ. Βουρακης είπαν ότι από την πρώτη στιγμή ο υπεύθυνος φορέας ανέλαβε την ευθύνη, ενώ οι ίδιοι ζήτησαν συγνώμη από τα παιδιά και τους γονείς και δεσμεύτηκαν να κάνουν τα δέοντα για να μην ξανασυμβεί τέτοιο περιστατικό.

Στην αρχή της συζήτησης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Γιώργος Δουμανίδης, τόνισε ότι στη σκηνή την ώρα του ατυχήματος ήταν 15 παιδιά, ενώ μετά από αυτό, ο υπεύθυνος σκηνής δεν ήταν πουθενά. Όπως πουθενά δεν ήταν και ο τεχνικός ασφαλείας του θεάτρου. Το ατύχημα έγινε επειδή κάποιες τάβλες που κάλυπταν τον χώρο που συνήθως κάθεται η ορχήστρα δεν είχαν στερεωθεί καλά με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν και τα παιδιά να πέσουν στο κενό.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης είπε ότι κανένας δεν αποποιήθηκε τις ευθύνες του και ο ίδιος ζήτησε πρώτος συγνώμη δημόσια από τηλεοράσεως και ραδιοφώνου, επειδή το αισθανόταν. Παράλληλα κατήγγελλε τον κ. Μπελαβίλα γιατί ανακοίνωσε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας έκανε έλεγχο στο θέατρο και το έκλεισε, ενώ στην πραγματικότητα έκανε 4-5 απλές παρατηρήσεις και έδωσε περιθώριο 5 ημερών για να τακτοποιηθούν. Κατά συνέπεια το θέατρο δεν έκλεισε, οπότε η ανακοίνωση του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας ήταν ανακριβής, είτε απηχούσε ευσεβείς πόθους.

Ήδη, όπως είπε, ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ έκανε μήνυση και προχώρησε τις νομικές διαδικασίες. Από την πλευρά του ο κ. Βουράκης είπε ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχε ξαναγίνει έλεγχος, ο οποίος πάλι δεν είχε εντοπίσει κάτι σοβαρό. Απλά τώρα στο θέμα δόθηκε έκταση από συγκεκριμένα κόμματα γιατί το προώθησαν και το ανέδειξαν μέσα από έντυπα που ελέγχουν. Τόνισε δε, ότι δεν θα κάνει σε κανέναν την χάρη να παραιτηθεί γιατί προκειμένου να υπηρετήσει τον ΟΠΑΝ έχει εγκαταλείψει τη δουλειά του γιατί απασχολείται από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα. Απέδωσε δε την επιμονή της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί στο γεγονός ότι τον θεωρεί υπεύθυνο για την υποβολή παραίτησης του προηγούμενου καλλιτεχνικού διευθυντή Νίκου Διαμαντή.

Η αλήθεια  βέβαια είναι ότι ο κ. Μπελαβίλας είχε πει νωρίτερα ότι εδώ και τρία χρόνια είχε υποδείξει στον δήμαρχο να διατηρήσει στη θέση του τον κ. Διαμαντή ,αδειάζοντας τον πρόεδρο του ΟΠΑΝ, τον οποίον είχε χαρακτηρίσει επικίνδυνο.

Απαντώντας ο κ. Μώραλης τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι οι αιρετοί, με τους όποιους άλλους ασχολούμενους με το ίδιο αντικείμενο, είτε διευθυντές είτε οτιδήποτε άλλο, γιατί τους αιρετούς τους εκλέγει ο λαός. Αποκάλυψε όμως ότι ο σημερινός καλλιτεχνικός διευθυντής Λευτέρης Γιοβανίδης είναι χωρίς σύμβαση γιατί εκείνη που είχε δεν ανανεώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια επειδή τα θέατρα είχαν κλείσει λόγω πανδημίας και βρέθηκε αυτή η φόρμουλα για να μην έχει περιττά έξοδα ο Δήμος. Ουσιαστικά δηλαδή, την ώρα του ατυχήματος το θέατρο δεν είχε καλλιτεχνικό διευθυντή. Είχε όμως υπεύθυνο τεχνικό για να φροντίζει για όλα. Αυτός δεν λειτούργησε όπως έπρεπε και έγινε το κακό. Ωστόσο, επειδή τα θέατρα λειτουργούν πλέον κανονικά θα προκηρυχθεί άμεσα νέος διαγωνισμός για καλλιτεχνικό διευθυντή.

Νίκος Παρασκευάς

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες:, ,