Εν μέσω των αυξανόμενων φόβων σε όλους τους κλάδους ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να θα αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη, μια νέα μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) διαπιστώνει πως αυτοί που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας είναι-και πάλι-οι γυναίκες.
Όπως τονίζεται, η αυτοματοποίηση επηρεάζει διαφορετικά τα φύλα στο εργασιακό σκέλος με τον αριθμό των γυναικών που επηρεάζονται να είναι διπλάσιος των ανδρών εργαζόμενων, σύμφωνα με τη μελέτη.
Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, το 7,8% των θέσεων εργασίας που κατέχουν γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να αυτοματοποιηθούν και ο ΙLO εκτιμά πως μπορεί να επηρεαστούν περίπου 21 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που κατέχουν γυναίκες.
Αντίθετα, μόλις το 2,9% των θέσεων εργασίας σε χώρες υψηλού εισοδήματος που κατέχουν άνδρες – ή περίπου 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας – αντιμετωπίζουν την ίδια «απειλή» από την τεχνητή νοημοσύνη.
«Οι επιπτώσεις ανά φύλο που επισημαίνονται στη μελέτη μας είναι κρίσιμες και πρέπει να τις λάβουν υπόψη τους οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, κυρίως επειδή αφορούν διάφορες εισοδηματικές ομάδες χωρών», όπως σχολίασε ο Paweł Gmyrek, ανώτερος ερευνητής του ILO. και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.
Πρόσθεσε επίσης ότι η αυξανόμενη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης «είναι μια διαδικασία που θα μπορούσε να βλάψει δυσανάλογα τις γυναίκες».
Οι εργαζόμενοι πχ στην υποστήριξη γραφείου αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν την δουλειά τους λόγω αξιοποίησης των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης.
Συγκεκριμένα «απειλείται» το 1/4 των θεάσεων εργασίας σε αυτό τον τομέα και το 58% των καθηκόντων τους αντιμετωπίζει μέτρια έκθεση στην τεχνολογία. Πολλοί εργαζόμενοι φυσικά σε αυτόν τον τομέα, είναι γυναίκες.
Η μελέτη απαριθμεί θέσεις εργασίας όπως δακτυλογράφοι, ταξιδιωτικοί σύμβουλοι, υπαλλήλοι πληροφοριών κέντρου επικοινωνίας, ταμίες τραπεζών και ερευνητές για θέματα αγοράς που θα μπορούσαν τελικά να αυτοματοποιηθούν.
Γενικότερα ωστόσο, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της μελέτης, τα περισσότερα καθήκοντα των εργαζομένων δεν κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό από την τεχνητή νοημοσύνη.
Για παράδειγμα, αναφέρεται πως μόνο το 4% των εργασιών των εργαζομένων σε υπηρεσίες και πωλήσεις αντιμετωπίζει υψηλή έκθεση στην ΑΙ σ και το 18% των καθηκόντων τους αντιμετωπίζει μέτρια έκθεση.
«Ως εκ τούτου, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος αυτής της τεχνολογίας είναι πιθανό να μην είναι η καταστροφή θέσεων εργασίας, αλλά οι πιθανές αλλαγές στην ποιότητα των θέσεων εργασίας, ιδίως η ένταση και η αυτονομία της εργασίας.
Η μελέτη χρησιμοποίησε το GPT-4 για να προβλέψει πώς θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν οι εργασίες.
Οι συγγραφείς σημείωσαν επίσης ότι «οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο διαχείρισης της διάδοσής της» και το κόστος για τους επηρεαζόμενους εργαζόμενους θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά βαρύ».
Newsroom, Κανάλι Ένα 90,4 fm. K.Π.