Πιθανολογείται το έντομο ή το τρωκτικό που τον δάγκωσε να του μετέδωσε και το βακτήριο του στρεπτόκοκκου – Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ένας ακόμη νοσηλεύεται – Σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ
Σύμφωνα με το pelop.gr, το πρώτο από αυτά τα κρούσματα αφορά τον άνδρα από τη Λειβαδιά που έκανε διακοπές στο Κατάκολο και αρχικά είχε αποδοθεί ο θάνατός του σε τσίμπημα από καφέ αράχνη.
Η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών Αγγελική Τσιόλα στην έκθεση που υπογράφει αναφέρει ότι αίτιο του θανάτου του είναι ο στρεπτόκοκκος. Ωστόσο, στην περίπτωσή του το τσίμπημα της αράχνης δεν βγήκε τυχαία, καθώς υπήρχαν στο πόδι του δύο στίγματα από δάγκωμα και πιθανολογείται το έντομο ή το τρωκτικό που τον δάγκωσε να του μετέδωσε και το βακτήριο του στρεπτόκοκκου.
Το δεύτερο περιστατικό αφορά επίσης σε επισκέπτη της Ηλείας και συγκεκριμένα της Αρχαίας Ολυμπίας.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Πύργου Σπύρος Πολίτης, ανέφερε στην «Πελοπόννησο» ότι ο άνδρας μεταφέρθηκε το Σάββατο εκεί. Οπως ο ίδιος περιέγραψε, κατά τη λήψη του ιατρικού του ιστορικού βρισκόταν ήδη σε κάποια θεραπευτική αγωγή. Οι γιατροί του Πύργου, αφού τον εξέτασαν διαπίστωσαν την ιδιαίτερα δύσκολη κατάστασή του και τον έστειλαν στην Πάτρα, όπου λίγες ώρες μετά κατέληξε από σηπτικό σοκ.
«Τη Δευτέρα είχαμε κι ένα τρίτο περιστατικό το οποίο στείλαμε επίσης στην Πάτρα, το οποίο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ. Το περιστατικό αυτό φαίνεται ότι πάει καλά» μας είπε ο κ. Πολίτης, προσθέτοντας ότι τα περιστατικά αυτά δεν σχετίζονται μεταξύ τους, εκτός από το γεγονός ότι προσβλήθηκαν από τον ίδιο ιό.
Ο ίδιος γνωστοποίησε στην τοπική εφημερίδα ότι «μετά τα περιστατικά αυτά ήρθε τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο νοσοκομείο μας και ξεκίνησε λήψη δειγμάτων σε περιστατικά που έρχονται στο νοσοκομείο, προκειμένου να εξεταστούν και για στρεπτόκοκκο. Τα δείγματα αυτά θα λαμβάνονται μέχρι σήμερα, ώστε στη συνέχεια να γίνει ο έλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί εάν επρόκειτο για κάτι τυχαίο ή υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα στην κοινότητα».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Protothema.gr, ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε επιφυλακή και έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να προσδιορίσει εαν υπάρχει μετάδοση και σε τι βαθμό. Δεδομένου ότι τα 2 άτομα που έχασαν τη ζωή τους ήταν σε διακοπές στην Ηλεία, ερχόμενοι από αλλού, χρειάζονται περαιτέρω έλεγχοι ώστε να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για την περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη χρονιά και αρχές της τρέχουσας, οι υγειονομικές αρχές είχαν σημάνει συναγερμό για την έξαρση των κρουσμάτων διεισδυτικού στρεπτόκοκκου της ομάδας Α, από τον οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους 21 άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά.
Ο ΕΟΔΥ αναφέρει συγκεκριμένα για τον στρεπτόκοκκο:
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο. Πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή.
Παρακάτω δίνονται οι βασικές πληροφορίες που αφορούν στο παθογόνο και τη μετάδοσή του, καθώς και τα μέτρα προφύλαξης για τον πληθυσμό.
Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.
Ποιες λοιμώξεις προκαλεί ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων.
Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής
Οι πιο επικίνδυνες λοιμώξεις
Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α, (iGAS). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.
Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;
Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:
Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο
Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση των λοιμώξεων;
Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου. Μαθαίνοντας στο παιδί σας πώς να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία, μειώνετε τον κίνδυνο μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις.