Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανακοίνωση της Δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Όλους»

0 σχόλια ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

21 Απριλίου 2023: Ημέρα μνήμης και αντιφασιστικής ενότητας
στο κολαστήριο του Λόχου ΕΣΑ στα Καμίνια

Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα τιμήθηκε -χθες 21 Απριλίου- η Μνήμη της Αντίστασης κατά της δικτατορίας, στον Πειραιά. Στο μέχρι πρόσφατα σχεδόν ξεχασμένο και εγκαταλειμμένο πρώην στρατόπεδο Παπαδογιωργή, στα Καμίνια, συναντήθηκε η πόλη ολόκληρη, ο Δήμος με τους/τις εκπροσώπους του από όλες τις δημοκρατικές παρατάξεις μαζί με την ηγεσία και μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 για να αποτίσουν φόρο τιμής στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που μαρτύρησαν στο κολαστήριο του 952ου Λόχου της ΕΣΑ (Ελληνική Στρατιωτική Αστυνομία).

Ήταν η πρώτη επίσημη τελετή μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να παραχωρηθεί ένα από τα κτίρια για τη στέγαση των Γραφείων του ΣΦΕΑ 1967-1974 σε αυτόν τον χώρο ο οποίος -με πρωτοβουλία αλλά και με την επί τρία χρόνια επιμονή της παράταξής μας «Πειραιάς για Όλους»- διαμορφώθηκε σε τόπο μνήμης της αντίστασης κατά της δικτατορίας καθώς και σε σημείο αναφοράς δράσεων αλληλεγγύης και κοινωνικής πρόνοιας.

Με τη μνήμη ως βίωμα, ο λόγος των ομιλητών ήταν μετρημένος και δωρικός. Λόγος που κρατά μακριά τη λήθη και το έργο της: τη λησμονιά των προηγούμενων και τα ξεχασμένα οράματα για τα επόμενα.

►«Η δημιουργία γραφείων του ΣΦΕΑ 1967-1974 θα συμβάλλει ακόμα περισσότερο στο να γίνει γνωστή και να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο η ιστορικότητα αυτού του χώρου. Ίσως με τη δημοσιοποίηση του θέματος, υπάρξουν και νέες μαρτυρίες ανθρώπων που «βρέθηκαν» εδώ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και δεν έχουν μιλήσει έως τώρα» υποστήριξε ο δήμαρχος, Γιάννης Μώραλης, προσθέτοντας: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε εδώ μια γειτονιά αλληλεγγύης, ένα ολοκληρωμένο κέντρο φροντίδας για τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες της πόλης μας, με κέντρο δημιουργικής απασχόλησης, με παιδική βιβλιοθήκη, με δομές στήριξης για άνεργες μητέρες και μία σειρά άλλων λειτουργιών σε μία περιοχή όπως τα Καμίνια, που κοινωνικά χρειάζεται, θεωρούμε, μία τέτοια δομή».

►«Εκείνο που μένει είναι ένα αίσθημα δικαίου -όχι δικαίωσης- ότι όταν έπρεπε, έκανες ό,τι μπορούσε κανείς να κάνει» επισήμανε ο Γραμματέας του ΣΦΕΑ 1967 – 1974, Νίκος Μανιός και απευθυνόμενος στους νέους και τις νέες συμπλήρωσε: «Αυτό είναι το μήνυμα για τους νέους, που μπροστά τους έχουν πολύ πιο δύσκολες εποχές απ’ ό,τι νομίζουν. Να κάνουν, όταν θα έρθει η ώρα, και κάθε μέρα έρχεται η ώρα, πιο πολλά απ’ όσα μπορούν».

►Ο Νίκος Μπελαβίλας, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Όλους», υπογράμμισε: «Η μνήμη είναι που πρέπει να μείνει ζωντανή. Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά που μας κάνει περήφανους και η προσπάθεια να αναπλαστεί επιτέλους ο χώρος ως ένα σημαντικό πάρκο για τα Καμίνια και τον Πειραιά, είναι τα σημαντικά μηνύματα της σημερινής ημέρας. Η 21η Απριλίου, με 56 χρόνια πίσω, έχει μείνει σαν μία σκοτεινή ανάμνηση. Η παρούσα γενιά οφείλει να την κρατήσει ζωντανή για να μην μας ξανασυμβεί οτιδήποτε έχει σχέση με την κατάλυση της δημοκρατίας, με την κατάλυση της ελευθερίας των ανθρώπων, με την επιστροφή του φασισμού».

►«Στις σημερινές ζοφερές συνθήκες που ζει ο λαός μας, ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τη σημερινή ημέρα είναι να συνεχιστεί η ταξική πάλη με ορίζοντα την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο δημοτικός σύμβουλος εκπρόσωπος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Πειραιά» Αλέξανδρος Κοτέας.

►Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση Πειραιά – Ανταρσία στο Λιμάνι» Θανάσης Διαβαλάκης ανέφερε: «Χρειαζόμαστε την ιστορική μνήμη σήμερα. Σήμερα που γίνεται προσπάθεια να ξεχάσουμε τι έχει συμβεί στο παρελθόν και ότι αυτός ο χώρος έχει ιστορία αγώνων και θυσιών για τη δημοκρατία, την ελευθερία και το ψωμί. Αυτούς τους αγώνες καλούμαστε σήμερα να συνεχίσουμε, για να διεκδικήσουμε μία καλύτερη ζωή όπως έκαναν και οι άνθρωποι οι οποίοι αγωνίστηκαν εκείνα τα πολύ δύσκολα χρόνια».

Χαιρετισμό απηύθυναν, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΦΕΑ Σπύρος Χαλβατζής και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, μέλος του πληρώματος του Αντιτορπιλικού «Βέλος» Παναγιώτης Χατζηπέρος.

► Διαβάσετε αναλυτικό ρεπορτάζ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3MZX5GN

Φωτό: Σοφία Τρυπαναγνωστοπούλου

Σχετικά Αρθρα