Παρουσία κορυφαίων μελών της Κυβέρνησης, Εκκλησιαστικών παραγόντων, Πρέσβεων, υποψηφίων Βουλευτών και αιρετών διεξήχθη το απόγευμα της Πέμπτης (27/4) η τελετή αναγόρευσης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.
Τόσο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Μιχάλης Σφακιανάκης, όσο και ο πρόεδρος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, μίλησαν από το βήμα με τα θερμότερα λόγια για τον Πρόεδρο της Κύπρου και ευχήθηκαν στον κ. Χριστοδουλίδη να συνεχίσει το άρτιο θεσμικό του έργο. Λίγα λεπτά αργότερα, αναγνώστηκαν τα ψηφίσματα αναγόρευσης του Κύπριου Προέδρου σε επίτιμο διδάκτορα και τελέστηκε η περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο του ιδρύματος.
Κατόπιν αυτών, ο κ. Χριστοδουλίδης έλαβε το λόγο και, αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους, τόνισε μεταξύ άλλων πως «είναι βαθύτατα συγκινημένος που η διάκριση έγινε από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς», ενώ αναφέρθηκε και στους ήρωες Καραολή και Δημητρίου, που αγωνίστηκαν για την ένωση με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η έδρα του πανεπιστημίου βρίσκεται στην ομώνυμη οδό. Στάθηκε, ακόμη, στην μικρή αλλά -κατά τον ίδιο- επωφελή ακαδημαϊκή του εμπειρία.
Επιπρόσθετα, μίλησε για την ανάγκη αυτοπροστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγχρόνως όμως εξέφρασε και την αντίθεσή του στις πολιτικές υπερπροστατευτισμού απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις. Ανέλυσε τη θεώρησή του για τη θέση της Κύπρου στο διεθνές γίγνεσθαι, υπερτονίζοντας τον καταλυτικό ρόλο της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και επισημαίνοντας πως η επιδίωξη της Ένταξης ήταν μονόδρομος και απόλυτη προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική της. «Ήταν ο σημαντικότερος σταθμός στην Εξωτερική μας πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος, θέτοντας ως πυλώνα των προσπαθειών αυτών τις διακρατικές περιφερειακές συνεργασίες.
«Η επίλυση του Κυπριακού θα είναι μια εξέλιξη θετική όχι μόνο για την Κύπρο αλλά ευρύτερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε επί του θέματος ο κ. Χριστοδουλίδης.
Οι δηλώσεις των επισήμων στο Κανάλι Ένα 90.4
«Θέλω να ευχαριστήσω το Πανεπιστήμιο Πειραιώς για την τιμή που μου έκανε, μια τιμή που αποδέχομαι εκ μέρους του Κυπριακού λαού και της Κύπρου. Θα ήθελα, με την ευκαιρία, πέραν των όσων έχω προαναφέρει, να αναδείξω ιδιαίτερα τους δεσμούς της Κύπρου με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, που μάλιστα στεγάζεται σε μια οδό, που φέρει τα ονόματα (σ.σ. Καραολή και Δημητρίου) δύο ηρώων του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα», δήλωσε στο Κανάλι Ένα 90.4 ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, ανέφερε πως «ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει τρία χαρακτηριστικά: Το πρώτο, αυτό που ξέρουμε όλοι, είναι ότι είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το δεύτερο είναι ότι υπήρξε διπλωμάτης και Υπ. Εξ και το τρίτο είναι ότι υπήρξε ένας πολύ καλός ακαδημαϊκός δάσκαλος. Το γεγονός ότι έχουν τρία στοιχεία, που συνυπάρχουν στο πρόσωπό του, είναι εξαιρετικά σημαντικό και δικαιώνει απόλυτα την επιλογή του ΠΑ.ΠΕΙ. να τον αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα. Μακάρι να έχουμε τέτοιους πολιτικούς, που έχουν και εμπειρία και γνώση για να καθοδηγούν τη χώρα».
«Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Αττική και την Ελλάδα. Συγχαίρω τον Πρύτανη, Μιχάλη Σφακιανάκη, για την πρωτοβουλία. Είναι σίγουρο ότι κάνοντας επίτιμο διδάκτορα τον κ. Χριστοδουλίδη, ενδυναμώνουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και του Ελληνισμού», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.
Τέλος, ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του στο Κανάλι Ένα 90.4 επισήμανε ότι «Είναι τιμή για την πόλη μας και για το Πανεπιστήμιο, αλλά και για τον Πρόεδρο κ. Χριστοδουλίδη. Ήταν μια ωραία τελετή, εδώ στο Δημοτικό μας θέατρο, με μια ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Χριστοδουλίδη, για την επίλυση του Κυπριακού» και πρόσθεσε πως «είναι τιμητική για την πόλη του Πειραιά η παρουσία του Κύπριου Προέδρου».
Ρεπορτάζ Συμεών Πεϊμανίδης