Υπεγράφη στην αίθουσα «Βενιαμίν Φραγκλινος» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ από τους υπουργούς των δύο χωρών Άντονι Μπλίνκεν και Νίκο Δένδια, με την Αθήνα να φαίνεται να κερδίζει σε σημαντικό βαθμό αυτά που ήθελε κατά τις διαπραγματεύσεις.
Κατά πρώτον, αν και σε πρώτη φάση το αίτημα για περίληψη και άλλων ελληνικών νησιών πέραν της Κρήτης σε αυτά όπου θα υπάρχει αμερικανική παρουσία δεν ικανοποιήθηκε, η συμφωνία τελικά περιλαμβάνει μια ρητή πρόβλεψη για την επέκταση αυτής και σε άλλες εγκαταστάσεις-περιοχές. Η Αθήνα για παράδειγμα ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για το νησί της Σκύρου. Η συμφωνία λοιπόν εκτιμάται πως αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο αύξησης του αριθμού των τοποθεσιών ανάλογα με τις μελλοντικές συνθήκες (στρατηγικές και διπλωματικές).
Υπενθυμίζεται πως όπως είχε ήδη γίνει γνωστό, βάσει της συμφωνίας προβλέπεται η δυνατότητα αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να αναπτυχθούν περαιτέρω σε ελληνικές περιοχές ενδιαφέροντος, δηλαδή στην Αλεξανδρούπολη, τη Σούδα, το Λιτόχωρο, το Στεφανοβίκειο και τη Λάρισα. Θα αποκτήσουν επίσημη πρόσβαση για ασκήσεις στο πεδίο βολής του Λιτοχώρου, δικαίωμα μεταστάθμευσης στην 1η ΤΑΞΑΣ (Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού) στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και στρατωνισμό σε στρατόπεδα στην Αλεξανδρούπολη, εκτός από τις ήδη θεσμοθετημένες διευκολύνσεις στο ναύσταθμο της Σούδας.
Κυρίως σε ό,τι αφορά την Αλεξανδρούπολη η σημασία της επιλογής αυτής είναι μεγάλη αφού θα είναι βασικός φορέας υποδοχής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ώστε να σταθμεύουν για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων του στην Αν.Μεσόγειο.
Επίσης, είναι η πρώτη φορά που σε ένα τέτοιας μορφής κείμενο και το συνοδευτικό αυτού η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι η απειλή χρήσης βίας είναι μη αποδεκτή πρακτική, κάτι που παραπέμπει στο θέμα τους casus belli από την πλευρά της Τουρκίας που έχει επανειλημμένα θέσει η Ελλάδα.
Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον κάνει αναφορά στην ανάγκη σεβασμού κυριαρχικών δικαιωμάτων βάσει των όσων ορίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας κάτι που μεταφράζεται ως απαίτηση, έναντι τρίτων (δηλ. την Τουρκία) για πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, καθώς και στην Υφαλοκρηπίδα της.
Υπό αυτό το πρίσμα επιβεβαιώνεται η απόφαση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας απέναντι σε ενέργειες που απειλούν την ειρήνη και στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι ένοπλες επιθέσεις. Μάλιστα οι δύο πλευρές δεσμεύονται να αποτρέψουν τέτοιες ενέργειες αλλά και να αντιταχθούν σε αυτές.
Σημαντικό επίσης είναι ότι η νέα συμφωνία, μεταφράζεται και εκταμίευση κονδυλίων από το αμερικανικό Κογκρέσο για επενδύσεις σε νέες στρατιωτικές υποδομές, ενώ επίσης επιτρέπει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τη χρήση των εκσυγχρονισμένων εγκαταστάσεων των ΗΠΑ.
Κανάλι Ένα 90,4fm, K.Πρίφτη