Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ακτιβιστές μαζί με επενδυτές για πρώτη φορά «στριμώχνουν» τέσσερις από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου

0 σχόλια ΚΟΣΜΟΣ

Ομάδα επενδυτών κατέθεσε ψηφίσματα καλώντας τέσσερις από τις κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο να θέσουν στόχους για το κλίμα για το 2030, εγκαινιάζοντας μια νέα εκστρατεία πίεσης στον κλάδο μετά από ένα χρόνο που είδε τις κυβερνήσεις να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην ενεργειακή ασφάλεια.

Η ομάδα ακτιβιστών Follow This είπε ότι είχε συνυποβάλει τα ψηφίσματα με έξι σημαντικούς θεσμικούς επενδυτές που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ενόψει των ετήσιων γενικών συνελεύσεων της BP, της Chevron, της Exxon Mobil και της Shell το επόμενο έτος.

Στα ψηφίσματα, οι επενδυτές καλούν τις εταιρείες να θέσουν στόχους για μείωση έως το 2030 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τα καύσιμα που πωλούνται στους πελάτες, γνωστές ως εκπομπές Scope 3, που ευθύνονται για τη συντριπτική πλειοψηφία της ρύπανσης που προκαλεί η δραστηριότητα του κλάδου.

Τα τελευταία χρόνια, όπως τονίζει το Reuters,  οι επενδυτές έχουν αυξήσει την πίεση στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τα ψηφίσματα του Follow This που σχετίζονται με το κλίμα έχουν προσελκύσει αυξανόμενη υποστήριξη μεταξύ των μετόχων.

Ωστόσο, πέρυσι οι προσπάθειες σε μεγάλο βαθμό υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους περισσότερο στις υψηλές τιμές ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η BP, η Shell και η Chevron έχουν θέσει στόχους μείωσης των εκπομπών θερμοκηπίου το 2030 που περιλαμβάνουν το Scope 3, αν και το Follow This είπε ότι δεν ευθυγραμμίζονται με τις φιλοδοξίες των Ηνωμένων Εθνών να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η Exxon, η οποία δεν έχει ανακοινώσει σχετικούς στόχους, είπε ότι ο τρόπος υπολογισμού τους είναι εσφαλμένος.

Η μεθοδολογία έχει την ακούσια συνέπεια να περάσει το αποτύπωμα άνθρακα σε κάποιον άλλο, λέει – για παράδειγμα, όταν οι εταιρείες τιμωρούνται επειδή παράγουν περισσότερο φυσικό αέριο που θα αντικαταστήσει τον άνθρακα, ένα πιο ρυπογόνο καύσιμο.

Η Chevron είπε ότι εκτιμά τη συμβολή των μετόχων και θα αξιολογήσει οποιαδήποτε πρόταση.

Η BP δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η Shell είπε ότι πιστεύει ότι οι στόχοι της είναι ευθυγραμμισμένοι με αυτούς του ΟΗΕ.

«Το Follow This έχει προτείνει με συνέπεια ψηφίσματα για τους μετόχους που είναι απλοϊκά, μη ρεαλιστικές και ενάντια στα βέλτιστα συμφέροντα της Shell. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην εποικοδομητική δέσμευση προς τους επενδυτές μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Shell.

Η ομάδα επενδυτών που συνυποβάλλει τις προτάσεις με τους ακτιβιστές περιλαμβάνει τους Edmond de Rothschild Asset Management, Degroof Petercam Asset Management και Achmea Asset Management.  Είναι όμως και άλλοι αν και το Follow This δεν ανακοίνωσε τα ονόματα.

«Αναγνωρίζουμε ότι η Shell έχει βελτίωσε κατά πολύ στους κλιματικούς της στόχους. Ωστόσο, εξακολουθεί να μην έχει έναν απόλυτο στόχο για το 2030 (για την μείωση των εκπομπών)», δήλωσε στο Reuters ο Jean-Philippe Desmartin, επικεφαλής του τμήματος Υπεύθυνων Επενδύσεων στην Edmond de Rothschild Asset Management.

Η Shell, η BP και οι ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η TotalEnergies και η Eni έχουν θέσει στρατηγικές και στόχους για τη μείωση των εκπομπών στο καθαρό μηδέν έως το 2050, μειώνοντας την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και αναπτύσσοντας τις επιχειρήσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Η εστίαση στο Πεδίο 3 έως το 2030 δεν αφήνει στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου κανένα περιθώριο για προπέτασμα καπνού σχετικά με τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050», δήλωσε ο ιδρυτής του Follow This, Mark van Baal.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2022 παρατηρήθηκε ένα κύμα προσπαθειών υπό την ηγεσία Ρεπουμπλικάνων πολιτικών και δεξιών επενδυτών για να εστιάσουν την προσοχή των στελεχών μακριά από περιβαλλοντικά, κοινωνικά ή θέματα διακυβέρνησης (ESG).

Ο ακτιβιστής επενδυτής Strive Asset Management, για παράδειγμα, επιδιώκει την ψήφο των μετόχων στην εαρινή συνεδρίαση της Chevron για να ανατρέψει μια εντολή μείωσης των εκπομπών στο Πεδίο 3.

Η Exxon και η Chevron έχουν στο παρελθόν μπλοκάρει με επιτυχία τις προσπάθειες υποβολής αποφάσεων για το κλίμα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Κανάλι Ένα 90,4fm, Κ.Π.

 

Σχετικά Αρθρα

Ετικέτες:,