Η Αγγλία βιώνει τις πιο σοβαρές ταραχές των τελευταίων 13 ετών, αφού ξέσπασαν αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις ως οργισμένη αντίδραση σε μια επίθεση με μαχαίρι με τρία νεκρά κορίτσια στο Σάουθπορτ.
Η αναταραχή, που τροφοδοτείται από την παραπληροφόρηση και το μένος κατά των μεταναστών έχει εξαπλωθεί σε πολλές πόλεις της χώρας συμπεριλαμβανομένων του Ρόδερχαμ και του Μάντσεστερ, του Χαλ, του Λίβερπουλ, του Μπρίστολ, Μάντσεστερ, του Στόουκ ον Τρεντ, του Μίντλεσμπρο, του Μπόλτον ακόμη και του Μπέλφταστ
Πώς άρχισε να εκδηλώνεται το κύμα βίας
Τα βίαια επεισόδια άρχισαν όταν μασκοφόροι διαδηλωτές κατά της μετανάστευσης επιτέθηκαν σε ξενοδοχείο που φιλοξενούσε αιτούντες άσυλο στο Ρόδερχαμ. Αψιμαχίες ξέσπασαν επίσης σε συγκεντρώσεις ακροδεξιών στο Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ και το Μπρίστολ. Οι ταραχοποιοί συγκρούστηκαν με την αστυνομία, πέταξαν τούβλα και μπουκάλια και λεηλάτησαν καταστήματα.
Το τελευταίο «επεισόδιο» σειράς βίαιων διαδηλώσεων σημειώθηκε έξω από το ξενοδοχείο Holiday Inn στο Τάμγουερθ- όπου σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο- με την αστυνομία του Στάνφορντ να κάνει λόγο για «μεγάλη ομάδα» ταραχοποιών «εκτόξευσε αντικείμενα, έσπασε παράθυρα, άναψε φωτιές και στοχοποίησε την αστυνομία»
Είχε προηγηθεί η επίθεση με μαχαίρι από έναν 17χρονο στο Σάουπορτ όπου τρία κορίτσια σκοτώθηκαν ηλικίας 6,7 και 9 ετών ενώ άλλα πέντε παιδιά και δύο ενήλικες τραυματίστηκαν. Όλοι ήταν σε χώρο όπου διεξάγονταν μαθήματα χορού.
Η αντίδραση της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι η αστυνομία θα έχει στην διάθεσή της «όλους τους πόρους που χρειάζεται» για να χειριστεί τις ταραχές, καλώντας χιλιάδες επιπλέον αστυνομικούς για να βοηθήσουν στις προσπάθειες καταστολής.
Επίσης ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών και την ανάπτυξη τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπων για τον περιορισμό της βίας.
Σήμερα, ο πρωθυπουργός Κιρ Σταρμερ κάλεσε έκτακτη σύσκεψη της ειδικής επιτροπής Cobra αφού χαρακτήρισε τους διαδηλωτές ως «ακροδεξιούς τραμπούκους».
Η δε υπουργός Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ κάνει λόγο για «ντροπιαστικές σκηνές βίας και κακοποιήσεων» μετά από τόσα συνεχιζόμενα 24ωρα ταραχών.
Στο μεταξύ βέβαια, η βία που εκδηλώνεται στις διαδηλώσεις κλιμακώνεται λόγω fake news για τον ύποπτο της επίθεσης, τον 17χρονο Άλεξ Ρουμπακούνα ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας.
Διαδικτυακή παραπληροφόρηση
Στο μεταξύ η διάδοση ανεπιβεβαίωτων «ειδήσεων» και «πληροφοριών» σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδαυλίζουν τις βίαιες διαδηλώσεις.
Οι αναφορές πως ο 17χρονος δράστης ήταν μουσουλμάνος μετανάστης ήταν η «είδηση» που προκάλεσε την οργή στους κόλπους υποστηρικτών της ακροδεξιάς και των αντι- μεταναστευτικών ομάδων και οργανώσεων.
Σημειώνεται πως ο αρμόδιος δικαστής, Άντριο Μενέιρι δίνοντας τα στοιχεία του δράστη στην δημοσιότητα αναφέρει το όνομα, την ηλικία και σημειώνει πως έχει γεννηθεί στην Ουαλία ενώ οι γονείς του κατάγονται από την Ρουάντα.
Η απόφαση για δημοσιοποίηση των στοιχείων έγινε προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα παραπληροφόρησης, αλλά τελικά δεν απέδωσε.
Η ακροδεξιά ηγείται των επιθέσεων
Είναι ξεκάθαρο πως ακροδεξιές ομάδες έχουν εκμεταλλευτεί το τραγικό, περιστατικό της δολοφονικής επίθεσης για να ενισχύσουν το αντιμεταναστευτικό μήνυμά τους.
Διαδηλώσεις οργανώνονται μέσω διαδικτύου υπό το βάρος συνθημάτων όπως«φτάνει πια» και «σταματήστε τις βάρκες».
Οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις κυματίζουν σημαίες της Αγγλίας και της Μ.Β και φωνάζουν αντιμεταναστευτικά και συχνά άκρως υβριστικά συνθήματα.
Πρόσωπο κλειδί ο Τομι Ρόμπινσον
Ο Στίβεν Γιάξλεϊ Λέννον, γνωστός ως Τόμι Ρόπινσον είναι το βασικός ύποπτος ως υποκινητής για όλες αυτές τις ταραχές.
Ο Ρόμπινσον, πρώην ηγέτης του English Defense League (EDL), έχει παρελθόν με τις αρχές ενώ συνεχίζει να επηρεάζει τον ακροδεξιό «ακτιβισμό» μέσω των social media.
Παρά τον αποκλεισμό του από το Twitter το 2018, ο λογαριασμός του αποκαταστάθηκε μετά την απόκτηση της πλατφόρμας από τον Ίλον Μάσκ, η οποία μετονομάστηκε σε X.
Η δράση του Ρόμπινσον ξεκίνησε στο Λούτον ως συνιδρυτή του EDL το 2009.
Η ομάδα έγινε διαβόητη για την αντι-ισλαμιστική ρητορική και τις επιθετικές διαμαρτυρίες της.
Ο ίδιος έχει καταδικαστεί για επιθέσεις, για περιφρόνηση του δικαστηρίου και άλλα εγκλήματα, αλλά εξακολουθεί να είναι μια προβεβλημένη όσο και πολωτική φιγούρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η φυλάκισή του σε μια από τις υποθέσεις που εμπλέκεται πυροδότησε διεθνείς διαμαρτυρίες, με τους υποστηρικτές του να ισχυρίζονται ότι ήταν θύμα εκείνων που παραβίαζαν το δικαίωμα του να εκφράζεται ελεύθερα.
Ο Τζέικομπ Ντάβεϊ από το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου (ISD) αναφέρει πως «Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει ένα πολύ πιο αποκεντρωμένο ακροδεξιό κίνημα» από ό,τι βλέπουμε αλλού.
«Ακροδεξιοί ταραξίες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων νεοναζί, συνδέονται μέσω χαλαρών διαδικτυακών δεσμών και γαλβανίζονται από την παραπληροφόρηση που φωλιάζει στον ίντερνετ».
Σε κάθε περίπτωση, ο Ρόμπινσον συνεχίζει να γίνεται πρωτοσέλιδο, υποκινώντας μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις στο Λονδίνο. Μια συμμετοχή του σε ακροδεξιές συγκεντρώσεις αμέσως εγείρει ανησυχίες για πιθανή εκδήλωση βίας και ταραχών.
Η ρητορική του Ρόμπινσον συνέβαλε στην και στα πρόσφατα επεισόδια με τον βουλευτή των Εργατικών το Σάντερλαντ, Λιούις Άτκινσον, να συνδέει ρητά την εκδήλωση βίας με μέλη της EDL.
Η συνεχιζόμενη βία αποτελεί σημαντική πρόκληση για τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο οποίος καταδίκασε την αναταραχή ως «ακροδεξιό τραμπούκο». Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα για την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών και την ανάπτυξη προσωπικών.
Newsroom, Κανάλι Ένα 90,4fm, Κ.Π.