Η φετινή Ημέρα Υπέρβασης της Γης ήρθε την 1η Αυγούστου.
Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε μόλις επτά μήνες από την έναρξη του νέους έτους οι άνθρωποι έχουμε ήδη εξαντλήσει όλους τους πόρους που μπορεί να αναπληρώσει ο πλανήτης μας σε διάστημα ενός χρόνου.
Έτσι, τους άλλους πέντε που απομένουν για να «κλείσει» το 2024, θα σπαταλάμε πόρους που, χωρίς έναν…εφεδρικό πλανήτη ίδιο με την Γη, πολύ απλά δεν διαθέτουμε και δεν θα έπρεπε να δαπανούμε για λόγους επάρκειας, βιωσιμότητας.
Οι φετινές ημερομηνίες υπέρβασης των χωρών, που δημοσιεύθηκαν από τη δεξαμενή σκέψης Global Footprint Network, αποκαλύπτουν μια αρκετά τρομακτική προοπτική.
Όχι μόνο δείχνουν τον βαθμό στον οποίο υπερεκμεταλλευόμαστε τους πόρους του πλανήτη, αλλά υπογραμμίζουν επίσης τις ακραίες ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ των χωρών.
Το διάγραμμα μας δείχνει ότι το Κατάρ, μια σχετικά μικρή και πλούσια χώρα, είναι ο κύριος παραβάτης σε ό,τι αφορά την ταχύτερη εξάντληση πόρων.
Στην πραγματικότητα, αν ολόκληρος ο πλανήτης κατανάλωνε πόρους με τους ρυθμούς του Κατάρ, η ημέρα Υπέρβασης της Γης θα είχε έρθει στις 11 Φεβρουαρίου!
Και η Ελλάδα όμως δεν τα πήγε καλά ούτε φέτος αφού δαπανήσαμε τόσους πόρους ώστε την 25η Μαϊου υπερβήκαμε τα αποθέματα του έτους και πλέον δαπανούμε…αυτούς του ίδιου του μέλλοντός μας.
Στο μεταξύ το Μαρόκο, το Κιργιστάν και η Γουινέα είναι τρεις από τις λίγες χώρες με τον τρόπο που εκμεταλλεύονται τους πόρους του πλανήτη μπορούν να φτάσουν έως και τον Δεκέμβριο.
Το χάσμα σε επίπεδο κατανάλωσης φαίνεται να φέρνει από την μια πλευρά τις πλούσιες (και αλόγιστα σπάταλες) χώρες και από την άλλη τις πιο φτωχές.
Επίσης, απο τα στοιχεία προκύπτει πως 56 χώρες δεν υπερεκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους και επομένως για αυτές δεν υπάρχει Ημέρα Υπέρβασης της Γης.
Σύμφωνα με την έκθεση του Global Footprint Network, τα ευρήματα λαμβάνουν υπόψη πόση γη/πόρους διαθέτει μια χώρα και πόσους χρειάζεται για να καλύψει τη ζήτηση των πολιτών της για τρόφιμα, ξυλεία, παραγωγή ενέργειας, απορρόφηση απορριμμάτων και χώρο για δρόμους μέσα σε ένα έτος.
Newsroom, Κανάλι ‘Ενα 90,4fm, Κ.Π.