Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

“Στόχος μας να αναδείξουμε τον πολιτισμό του Πειραιά”

0 σχόλια ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΠΑΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ Χωρίς κατηγορία

Η επίσημη παρουσίαση του γραμματοσήμου  «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας – Πειραιάς 2015», πραγματοποιήθηκε χθες στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης, παρουσία του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη,στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας».

Με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015 στον Πειραιά, τα ΕΛΤΑ εξέδωσαν το συλλεκτικό γραμματόσημο, το οποίο εντάσσεται στην Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων «Επέτειοι – Γεγονότα» των ΕΛΤΑ και έχει εκδοθεί σε 500 χιλιάδες τεμάχια. Παράλληλα, εγκαινιάστηκε και η Φιλοτελική Έκθεση «Πειραιάς – Θάλασσα – Ναυτιλία», στην οποία εκτίθεται σπάνιο φιλοτελικό υλικό. Το κοινό μπορεί να δει τη βραβευμένη συλλογή με τίτλο «Η Ελλάδα των νησιών και των πέντε θαλασσών», αλλά και ένα μέρος της συλλογής του σπουδαίου συλλέκτη Ιάκωβου Βαγιάκη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος των ΕΛΤΑ κ. Κωνσταντίνος Μελαχροινός προσέφερε στον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, τον φάκελο πρώτης ημέρας κυκλοφορίας του Γραμματοσήμου  «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας – Πειραιάς 2015». Αξίζει να σημειωθεί πως το γραμματόσημό «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας – Πειραιάς 2015»  είναι το πρώτο γραμματόσημο παγκοσμίως που φιλοξενεί hashtag και συνδέει το snail mail με τα social media και  το offline με το online.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Θοδωρής Δρίτσας στην ομιλία του, τόνισε:

« Ο Δήμος έχει κάνει καλή δουλειά, ο ΟΛΠ επίσης πολλοί άνθρωποι συντελεστές αυτής της προσπάθειας δικαιούνται να είναι ήσυχοι ότι έχουν οργανώσει με καλό τρόπο όλη αυτή τη διαδικασία. Εδώ αναδείχθηκε και μια κοινωνική πρωτοβουλία πάρα πολύ σημαντική. Οι εκατοντάδες εκδηλώσεις στην πόλη αυτές τις ημέρες αποτυπώνουν ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα: ότι η πόλης είναι εδώ, η κοινωνία είναι εδώ και ανταποκρίθηκε αμέσως. Είναι διδακτικό αυτό. Η κοινωνία μπορεί να ξεπεράσει πάρα πολλές δυσκολίες και μπορεί να δημιουργήσει. Δεν χρειάζονται μεσάζοντες, χρειάζεται να την εμπιστευθούμε και να της δώσουμε τις βασικές εκείνες προϋποθέσεις για να αυτενεργήσει και να ξεφύγει από απογοητεύσεις και από υποβαθμίσεις. Πρέπει και να την εμπιστευθούμε και να την δικαιώσουμε. Το τρίτο που μου έρχεται στη σκέψη να πω είναι ότι όταν ένα γεγονός ή μια προσωπικότητα ή οτιδήποτε άλλο αποτυπώνεται σε ένα γραμματόσημο, μπορεί να μοιάζει με μικρής κλίμακας στη συγκυρία γεγονός αν και οι φιλοτελιστές ξέρουν ότι είναι μεγάλο γεγονός».     

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στον χαιρετισμό του, επισήμανε:

«Ο Μάιος είναι ένας σημαντικός μήνας για τον Πειραιά μας. Είναι ο μήνας που μας έφερε μέσα από μεγάλα γεγονότα στο επίκεντρο της χώρας, αλλά και της Ευρώπης. Τα γεγονότα αυτά, έδωσαν την αφορμή, και μετά από πρόταση του φιλοτελιστή προέδρου του ΟΛΠ Γιώργου Ανωμερίτη και τη δυνατότητα στα ΕΛΤΑ να τυπώσουν  αυτά τα ωραία γραμματόσημα. Αναφέρομαι στη  Γενική Συνέλευση των Λιμανιών της Ευρώπης και στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας στον Πειραιά. Η επιλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διοργανώσει ο Πειραιάς την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσα, μας τίμησε ιδιαίτερα. Θέλω να πιστεύω ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό και διοργανώσαμε ένα αξιόλογο συνέδριο, δυστυχώς όχι στον Πειραιά καθώς δεν έχουμε ένα αξιόπιστο και μεγάλο συνεδριακό κέντρο. Τα λόγια που ακούσαμε από τους ξένους καλεσμένους μας, τον Επίτροπο και άλλους αξιωματούχους ήταν θερμά.

Πήγαμε αρκετά καλά και είχαμε ρεκόρ συμμετοχών στα 8 χρόνια του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας. Στο συνέδριο βγήκαν ουσιαστικά συμπεράσματα και υπήρξε ένας ωραίος διάλογος για όλα τα θέματα που αφορούν στη θάλασσα και ότι κινείται γύρω από αυτήν. Επίσης, με τη συμμετοχή όλων των φορέων της πόλης, συνδυασμών δημοτικού συμβουλίου, ο εμπορικός κόσμος, αθλητικά σωματεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, τα μουσεία μας, διοργανώσαμε το διήμερο εκδηλώσεων. Κοινός μας στόχος ήταν να αναδείξουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας, τη σχέση μας με τη θάλασσα και τη ναυτοσύνη, τον αθλητισμό μας, τις γεύσεις μας, τις διαδρομές μας, τους ανθρώπους μας.

Η συμμετοχή είναι πολύ ελπιδοφόρα, όχι μόνο για την επιτυχία των εκδηλώσεων. Είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον, γιατί όταν σχεδιάζουμε σωστά και από κοινού μπορούμε να φέρουμε σε πέρας πολύ όμορφα πράγματα στον Πειραιά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τον κ. Ανωμερίτη γιατί είχε την ιδέα καθώς νομίζω πως δεν είναι κάτι ασήμαντο να βγουν γραμματόσημα από τα ΕΛΤΑ για τον Πειραιά. Είναι από τις πιο επιτυχημένες πρωτοβουλίες που ελήφθησαν για τον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας». Να ευχαριστήσω και τον Πρόεδρο των ΕΛΤΑ, για τη διάθεση που έδειξε αλλά και τους φιλοτελιστές του Πειραιά για τη συμβολή και την έκθεσή τους. Σας ευχαριστώ».

Ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ  κ. Γιώργος Ανωμερίτης στην ομιλία του, υπογράμμισε:

«… Αυτή η ιστορία δεν θα μπορούσε παρά να αποτυπωθεί στα γεγονότα του φετινού Μάη του Πειραιά όπως είπε ο Δήμαρχος. Δύο σημαντικότατα γεγονότα τα οποία έδωσαν την ευκαιρία στα ΕΛΤΑ να τα αποτυπώσουν σε γραμματόσημα για την πόλη μας για την πόλη του Πειραιά.  Γραμματόσημα που μαζί με τα υπόλοιπα προϊόντα δημιουργούν και αυτά ιστορία. Ξέρετε αυτά τα μικρά χαρτάκια δεν είναι κάποια ωραία χρωματιστά χαρτάκια, συναλλαγών ή αξιών ή απλώς μόνο για κάποιους συλλέκτες. Αυτά τα μικρά χαρτάκια είναι η δύναμη που μπορούμε να έχουμε εκπαιδευτικά σε όλα μας τα σχολεία.

Για όλες τις νεώτερες γενιές για να μάθουν την ιστορία μας μέσα από αυτά τα γραμματόσημα. Αυτή είναι η δύναμη του Φιλοτελισμού και των ΕΛΤΑ. Δεν γίνεται κανείς συλλέκτης απλώς για αξίες όπως είπα ή για να μαζεύει κάποια χαρτάκια. Μέσα από το κάθε χαρτάκι άμα θέλει να βρει τη σύγχρονη ιστορία, θα βρει την παγκόσμια ιστορία, θα βρει τις τέχνες, θα βρει την βιολογία, θα βρει την ίδια την θάλασσα. Δεν έχω σκοπό να μιλήσω περισσότερο ούτε για τον Πειραιά ούτε για τον Φιλοτελισμό. Εξάλλου οφείλω να πω φίλε πρόεδρε των ΕΛΤΑ ότι αυτά τα χαρτάκια και ο φιλοτελισμός ήταν αυτά που με οδήγησαν να σκέπτομαι πάντα να διατηρούμε αρχεία. Ειλικρινά εάν μου έλεγε κανείς κάτι για τα Αρχεία γιατί και ο Δήμος έχει Ιστορικό Αρχείο και ο ΟΛΠ απέκτησε Ιστορικό, στο Σύνδεσμο Αντιστασιακών έχουμε ιστορικό Αρχείο κτλ. υπάρχουν τα Γενικά Αρχεία του κράτους το πιο χρήσιμο και σπουδαίο εργαλείο που έχει αυτή η πατρίδα».

Ο Πρόεδρος των ΕΛΤΑ κ. Κωνσταντίνος Μελαχροινός, τόνισε:

«Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι εδώ σήμερα σε μια τιμητική για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εκδήλωση. Ο Πειραιάς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα είναι η πύλη της Ελλάδος για τον κόσμο. Για άλλους λαούς η θάλασσα είναι απομόνωση. Για τους Έλληνες είναι οδός επικοινωνίας. Τα μακρά τείχη οχυρώνουν την πόλη και κατοχυρώνουν την Αθήνα, δια της Αθηναϊκής συμμαχίας στον κόσμο της εποχής της. Το Πόρτο Λεόνε ξαναπαραδίδει στον Πειραιά και η πόλη συνδέεται με την τύχη του ελληνισμού, με τις καλές και κακές στιγμές του. Με καταστροφές και περιόδους προόδου. Εδώ οι πρόσφυγες, εδώ και τα καραβάνια που φεύγουν για την Αμερική και την Αυστραλία. Εδώ και οι μεγάλες επενδύσεις του λιμανιού. Εδώ και το άνοιγμα του Ανατολικού κόσμου, της Ασίας στην Ευρώπη. Ο Πειραιάς πύλη εισόδου για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Με χαρά τα ΕΛΤΑ αποδέχθηκαν την πρόταση του Γιώργου Ανωμερίτη. Είναι άξιο τιμής ότι η δύναμη της χώρας παραμένει στη θάλασσα. Η Ελλάδα ποτέ δεν περιορίστηκε στα εθνικά της σύνορα. Ο ελληνισμός της διασποράς και το αιώνιο ταξίδι του Οδυσσέα, ήταν αυτά που τη στήριξαν. Θα ήθελα να τονίσω ότι η συνεργασία μας με τον ΟΛΠ αλλά και με όλους όσοι συνέβαλλαν για τη δημιουργία των γραμματόσημων ήταν εξαιρετική. Εύχομαι καλή επιτυχία στην έκθεση και σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας σήμερα εδώ».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο  Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Θοδωρής Δρίτσας, οι Βουλευτές της Α΄ Πειραιά κα Ελένη Σταματάκη και κ. Κώστας Κατσαφάδος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Καρύδης, ο Πρόεδρος του ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο Πρόεδρος των ΕΛΤΑ κ. Κων/νος Μελαχροινός, ο Πρόεδρος της Φιλοτελικής Εταιρείας Πειραιά κ. Νίκος Βρεττάκος, οι Αντιδήμαρχοι Πειραιά κα Αθηνά Γλύκα και κ. Αλέξανδρος Αργουδέλης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝ κ. Σταύρος Ελληνιάδης κ.α.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *