Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου…
Στο “Cell“, άβουλα όντα εθισμένα στα κινητά, απαντώντας στην κλήση, γίνονται αιμοδιψή τέρατα! Στο “Δόκτορ Υπνος” ο Νταν κινηματογραφικός γιος του Τζακ Νικολσον στην “Λάμψη,” εύχεται να είχε πεθάνει χίλιες φορές παρά να ζει όσα η ζωή του προστάζει, σ’ αυτήν την ιδιαίτερα αιματηρή ιστορία.
Ο Στίβεν Κίνγκ εμπνεύστηκε το θέμα του “The cell” (Το κινητό), όταν μια μέρα παρατηρούσε μια γυναίκα που μιλούσε με τις ώρες στο κινητό της έξω από ένα πολυτελές ξενοδοχείο της Ν. Υόρκης. “Εκείνη την ώρα,” λέει ο Κινγκ, “αναρωτήθηκα πως θα αντιδρούσε η συγκεκριμένη κυρία αν λάβαινε ένα μήνυμα που θα την ωθούσε να σκοτώσει”.
Ναρκωτικό στο οποίο εθίζεσαι μέρα με την μέρα γίνεται το κινητό τηλέφωνο στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα, όπου εκείνοι που το χρησιμοποιούν, μόλις σηκώσουν το ακουστικό μετατρέπονται σε αιμοδιψή τέρατα έτοιμα να δολοφονήσουν όποιον βρεθεί στον δρόμο τους! Οι ήρωες στο “Κινητό” του Στίβεν Κινγκ, είναι τα “τεχνοζόμπι”, άβουλα όντα που έχουν εθιστεί στα κινητά τους τηλέφωνα. Η επιδημία που προσβάλει τους ανθρώπους μεταδίδεται με ένα ύπουλο ηχητικό μήνυμα στο άκουσμα του οποίου όλοι οι χρήστες σαν υπνωτισμένοι ακολουθούν πιστά τις εντολές θανάτου που τους δίνονται! Η λύση για την σωτηρία του κόσμου βρίσκεται στα χέρια του Κλέιτον Ρίντελ και μιας ολιγομελούς ομάδας με το όνομα “Νόρμις” που μισεί τα τηλέφωνα καθώς τα βλέπει ως “σύγχρονα δεσμά,” για αυτό και δεν τα χρησιμοποιεί με αποτέλεσμα να μην έχει προσβληθεί από τον ιό. (Ο ίδιος ο Κινγκ, μισεί επίσης τα κινητά, που τα θεωρεί ως τον σύγχρονο εχθρό της προσωπικής μας ελευθερίας, εννοείται πως δεν είχε ποτέ στη ζωή του ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις του δεν πρόκειται να αποκτήσει καθώς όπως λέει τα κινητά χτυπούν τις πιο ακατάλληλες στιγμές και το χειρότερο, τα σκάνδαλα των υποκλοπών κάνουν θραύση στην Αμερική, όπως άλλωστε και σε όλο τον κόσμο).
Στο “Cell” το μυαλό των ανυποψίαστων ηρώων του βιβλίου γίνεται υποχείριο όργανο καταστροφικών βίαιων δυνάμεων που καθοδηγούν τα θύματά τους στον… θάνατο!
Πάντως παρά τις σκοτεινές και καταστροφικές δυνάμεις που παίρνει το κινητό σ αυτό το μυθιστόρημα του Κίνγκ, η διαφημιστική καμπάνια για την προώθηση του είχε γίνει μέσα από έναν ήχο κλήσης όπου όταν απαντάς, πληρώνοντας δυο δολάρια, ακούς τον Στίβεν Κίνγκ να σου λέει με μια τρομακτική φωνή: “Η επόμενη κλήση σας μπορεί να είναι και η τελευταία!” Το βιβλίο εννοείται πως είχε φτάσει από την πρώτη ημέρα κιόλας της κυκλοφορίας του στην κορυφή, σημειώνοντας χάρη στους εξαρτημένους τεχνολογικά αμερικανούς, ένα εκατομμύριο αντίτυπα στην πρώτη του κιόλας έκδοση!
Να υπογραμμίσουμε, πως σύμφωνα με έρευνα αμερικάνικης εταιρίας, το 2015 τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι θα επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας τα κινητά τους τηλέφωνα τα “σύγχρονά δεσμά” όπως λέει και ο Στίβεν Κίνγκ. Το “Κινητό” έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο καλύτερα όμως θα είναι να διαβάσετε το βιβλίο!
Όσο για το τελευταίο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ να πούμε πως αναφέρεται στην συνέχεια της “Λάμψης” με κυρίαρχο ήρωα τον γιο του Τζακ Νικολσον που πρωταγωνιστούσε στην ταινία. Στην “Λάμψη” ήταν ένα μικρό αθώο αγοράκι στο “Δόκτωρ Υπνος” είναι ένας αλκοολικός που δουλεύει σε οικο ευγηρίας προσφέροντας την ύστατη ανακούφιση στους ετοιμοθάνατους.Μετά τη γνωριμία του με ένα “χαρισματικό” κορίτσι θα ζήσει έναν επικό πόλεμο ανάμεσα στο καλό και στο κακό, θα νιώσει τον φόβο τόσο όσο πότε, φόβο που στην γλώσσα των Ανώνυμων Αλκοολικών σημαίνει “χέστα όλα και βάλτο στα πόδια” όπως αναφέρεται και στην εισαγωγή του βιβλίου! (εκδόσεις bell, 8,30 ευρώ)