Ο Πέτρος Κόκκαλης με το δημοσιογράφο Νίκο Μπαρδούνια θα είναι στην παρουσίαση έξι ραδιοφωνικών εκπομπών στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά “Κανάλι Ένα 90,4 FM” που θα έχουν ως τίτλο «Ημέρες Θάλασσας – Πάμε Πειραιά».
Οι εν λόγω εκπομπές θα μεταδίδονται στο πλαίσιο της μεγάλης γιορτής “Ημέρες Θάλασσας” που διοργανώνει ο Δήμος στις 30 και 31 Μαΐου. Η πρώτη εκπομπή (Τετάρτη 15/4) είχε καλεσμένες την Ευαγγελία Μπαφούνη -επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά- την Αναστασία Παλούμπη -Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος- και τη Στέλλα Χρυσουλάκη -προϊσταμένη της ΚΣΤ´ Εφορείας Αρχαιοτήτων-.
“Ο Πειραιάς έχει τεράστιο απόθεμα πολιτισμού”
“Ο Πειραιάς έχει τεράστιο απόθεμα πολιτισμού και ιστορίας που πρέπει να αξιοποιηθεί καθώς πολιτισμός και ναυτιλία για την πόλη μας είναι μηχανή ανάπτυξης”. Αυτό τόνισε, στο “Κανάλι Ένα 90,4 FM” ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Πειραιά αλλά και επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την “Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας” Πέτρος Κόκκαλης αναφερόμενος στο κεντρικό στόχο του διημέρου που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη και προβολή της ναυτοσύνης και του πολιτισμού πόλης.
Ωστόσο ο κ. Κόκκαλης, αναφερόμενος σε σημερινή επίσκεψή του (Τετάρτη 15/5) με το Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη στο Σταθμό Κρουαζιεροπλοίων (Ακτή Ξαβερίου), έκανε τη διαπίστωση ότι πολλοί τουρίστες αγνοούσαν την αυτονομία της πόλης ή και ακόμη ότι ήταν στον Πειραιά αλλά θεωρούσαν πως βρίσκονταν μόνο στην Αθήνα. “Γι αυτό και εμείς οφείλουμε να δείξουμε την προσέγγιση των δύο πόλεων, τη σχέση που έχει ο Πειραιάς με την ανάπτυξη και την ιστορία της Αθήνας και την αυτόνομη πορεία του” υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
“Φορείς στο πλευρό του Δήμου Πειραιά”
Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη κατά τη διήμερη εορταστική εκδήλωση «Ημέρες Θάλασσας» θα υπάρξουν πολλές εκδηλώσεις που θα επικεντρώνονται σε αυτόν ακριβώς το σκοπό: αφενός μεν για να αναδειχθεί η σχέση που είχε και έχει ο Πειραιάς στην ανάπτυξη της Αθήνας αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαχρονικά έχει η θάλασσα και η ναυτιλία στην ιστορική – πολιτισμική πορεία της πόλης. Εξάλλου, δεν παρέλειψε να προσθέσει και το γεγονός ότι ένα από τα σύμβολα της ναυτικής παράδοσης της χώρα, η Τριήρης, είναι κάτι το οποίο έντονα έχει απασχολήσει τόσο το Δήμο όσο και άλλους φορείς καθώς η ανακατασκευή της υφιστάμενης ή ναυπήγηση μίας καινούργιας είναι σκέψη η οποία έχει πλέον ωριμάσει.
Ενδιαφέρουσα ωστόσο ήταν και η αναφορά του κ. Κόκκαλη στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στο πλευρό του ο Δήμος θα έχει σχεδόν το σύνολο των Πολιτιστικών Ιδρυμάτων και Μουσείων του Πειραιά φορείς οι οποίοι έχουν αναλάβει να εμπλουτίσουν το εορταστικό πρόγραμμα ο καθένας από την πλευρά του και με τον τρόπο που υπηρετούν τη θάλασσα και το λιμάνι. Επίσης ανέφερε ότι ο Δήμος θα έχει στο πλευρό του και τον επιχειρηματικό – εμπορικό κόσμο της πόλης για να αναλάβει σειρά δράσεων αναφορικά με την προβολή της επιχειρηματικής και ναυτιλιακής δραστηριότητας και τις ευκαιρίες που αυτή προσφέρει στους νέους που θα θελήσουν να ασχοληθούν με αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έκανε γνωστό θα υπάρξει ενεργή συμμετοχή και του εμπορικού κόσμου με ποικίλες δράσεις κορυφαία από τις οποίες θα είναι ο “Διαγωνισμός Ναυτικής Βιτρίνας”.
Αναφορικά με τη συμμετοχή του κοινού στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί ο κ. Κόκκαλης σημείωσε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν ακόμη και προκρατήσεις μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου για να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον συμμετοχής στα δρώμενα που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν ώστε έτσι να εξασφαλίσουν την παρουσία τους σε εκδηλώσεις με περιορισμένο για το κοινό χώρο.
Όπως προαναφέρθηκε καλεσμένες στην εκπομπή ήταν οι επικεφαλής τριών “πυλώνων πολιτισμού” της πόλης η Ευαγγελία Μπαφούνη, η Αναστασία Παλούμπη και η Στέλλα Χρυσουλάκη, όπου η κάθε μια ξεχωριστά αναφέρθηκε στο ρόλο που θα διαδραματίσει ο φορέας που εκπροσωπούν στη διάρκεια των εκδηλώσεων και συγκεκριμένα:
Ευαγγελία Μπαφούνη (Επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά)
Σύμφωνα με την κ. Μπαφούνη πολλές είναι οι δράσεις που έχει προγραμματίσει ο Δήμος και μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν η συνεργασία του Δήμου με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τη Σχολή Αρχιτεκτονικής συνεργασία μάλιστα που θα οδηγήσει σε πολλές προτάσεις για την αξιοποίηση ελέυθερων χώρων του Δήμου, δράσεις και graffiti στο χώρο της Δημοτικής βιβλιοθήκης, αλλά και ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία του Πειραιά, όπως στην Τρούμπα ή στην ευρύτερη περιοχή του Αγ. Διονυσίου. “Ο Πειραιάς έχει μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα σημαντικό και με διάρκεια το οποίο και πρέπει να αναδείξουμε” τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μπαφούνη.
Αναστασία Παλούμπη (Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος)
Σύμφωνα με την κ. Παλουμπή το Ναυτικό Μουσείο θα διοργανώσει, στο πλαίσιο του εορτασμού, Θεματική έκθεση αφιερωμένη κατά κύριο λόγο στη τοπογραφία του Λιμένα της Ζέας, στα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στο ευρύτερο υποθαλάσσιο χώρο της και αναδεικνύουν τον πολιτιστικό και ναυτιλιακό πλούτο του Πειραιά. Όπως τόνισε η κ. Παλούμπη η έκθεση θα διαρκέσει 3 με 4 μήνες και πιθανόν να μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Παράλληλα, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια του εορτασμού θα υπάρξουν επιμέρους εκδηλώσεις μεταξύ αυτών και η πλωτή έκθεση παραδοσιακών σκαφών που στόχο έχει να μυήσει το κοινό που θα την επισκεφτεί στην ελληνική παραδοσιακή ναυπηγική.
Στέλλα Χρυσουλάκη (προϊσταμένη της ΚΣΤ´ Εφορείας Αρχαιοτήτων)
Όπως ανέφερε η κ. Χρυσουλάκη το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά στο πλαίσιο της συμμετοχής του θα αναδείξει τα εκθέματα που διαθέτει και αφορούν κυρίως στην αρχαία πόλη και τη ναυτοσύνη της αφού μεταξύ άλλων στο Μουσείο υπάρχει ένα μεταλλικό έμβολο Τριήρους μοναδικό εύρημα στον Πειραιά. Επιπλέον όμως, η προϊσταμένη της ΚΣΤ´ Εφορείας Αρχαιοτήτων, σημείωσε ότι το Μουσείο θα συνδεθεί και με το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος στο πλαίσιο δικτύωσης των δύο Ιδρυμάτων προκειμένου οι επισκέπτες να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την εξέλιξη της ναυτιλίας από την αρχαιότητα στο σήμερα στον ευρύτερο Πειραιά.