Η Επιτροπή Αξιολόγησης των θεατρικών έργων, που υποβλήθηκαν στους δύο διαγωνισμούς που προκήρυξε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, για τη μεταφορά του μυθιστορήματος του Ηλία Βενέζη «Αιολική γη» και για τη συγγραφή πρωτότυπου θεατρικού έργου, με θέμα την ανεξιχνίαστη δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ, που έγινε στη Θεσσαλονίκη το 1947, αφού μελέτησε τα κείμενα, κατέληξε στην εξής διατύπωση της κρίσης της:
Για τον διαγωνισμό με θέμα: την μεταφορά του μυθιστορήματος “ΑΙΟΛΙΚΗ ΓΗ”
η Επιτροπή αποφάσισε να απονείμει το βραβείο στο κείμενο με τίτλο “Αιολική Γη” που υποβλήθηκε με το ψευδώνυμο Λένα Νικολάου από την Ελένη Σιταρά, εκτιμώντας ότι κατάφερε να αποδώσει όχι μόνο το κλίμα και το ύφος του μυθιστορήματος αλλά και να μετατρέψει το αφήγημα σε θεατρικό έργο, με ενδιαφέρουσα δράση και ζωντανούς χαρακτήρες. Η καθημερινή –ιδιαίτερη και χαμένη πια- ζωή στα Κιμιντένια, η θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει, η απειλή του επερχόμενου πολέμου, η διαχείριση του ξένου αλλά και οι αγωνίες της εφηβείας και το ξύπνημα του έρωτα, είναι τα θέματα στα οποία επικεντρώνει η συγγραφέας το ενδιαφέρον της, πετυχαίνοντας να οικονομήσει την αφήγηση αλλά και να δώσει συνοχή στη δράση.
Για τον διαγωνισμό με θέμα: τη δολοφονία του δημοσιογράφου ΤΖΩΡΤΖ ΠΟΛΚ
η Επιτροπή έκρινε ότι κανένα από τα έργα που υποβλήθηκαν δεν διαθέτει την αρτιότητα που θα δικαιολογούσε την απονομή του βραβείου. Θέλει ωστόσο να απονείμει τιμητική διάκριση (έπαινο) σε ένα από τα έργα που ξεχώρισαν, και συγκεκριμένα στο «Άγνωστες λέξεις», που υποβλήθηκε με το ψευδώνυμο Δημήτρης Χαρίσης και που συγγραφέας του είναι ο κ. Δημήτρης Ψαθόπουλος. Μολονότι η απόπειρα συνδυασμού θεάτρου-ντοκουμέντο και θεάτρου μυθοπλασίας, που επιχειρείται εδώ, δεν είναι πειστική, το έργο παρουσιάζει αρετές, κυρίως στην ψυχογράφηση των χαρακτήρων.
Επιπλέον, η Επιτροπή σημειώνει την ενδιαφέρουσα δραματική δομή και την ξεχωριστή ποιότητα λόγου του έργου «Υπέρ Ελλάδος», που υποβλήθηκε με το ψευδώνυμο Μπέμπα Μπλανς και που συγγραφέας του είναι η κ. Σοφία Νικολαΐδου. Επειδή όμως μεγάλα τμήματα του κειμένου δεν είναι ανέκδοτα, αφού περιλαμβάνονται στο δημοσιευμένο, ήδη από το 2012, μυθιστόρημα της συγγραφέως με τον τίτλο «Χορεύουν οι ελέφαντες», η επιτροπή όφειλε να το αποκλείσει από την κρίση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 1 του κανονισμού του Διαγωνισμού. Εξάλλου, η ενσωμάτωση αυτών των εκτεταμένων τμημάτων στο έργο ακυρώνει εκ των πραγμάτων και την ανωνυμία, που είναι επίσης όρος του Διαγωνισμού.
Για τους όρους του Διαγωνισμού βλ. http://www.ntng.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=16&newsid=803
Η Επιτροπή Αξιολόγησης των θεατρικών κειμένων απαρτίσθηκε από τους:
Νικηφόρο Παπανδρέου, καθηγητή της Θεατρολογίας στο Α.Π.Θ.
Γλυκερία Καλαϊτζή, λέκτορα της Θεατρολογίας στο Α.Π.Θ. και σκηνοθέτη
Μαρία Καραδελόγλου, σκηνογράφο
Πέτρο Κοκόζη, θεατρολόγο
Καρίνα Ιωαννίδου, θεατρική συγγραφέα
Γιάννη Χρυσούλη, θεατρικό συγγραφέα